
Χαράλαμπος Γωγιός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής με τους συνθέτες Φίλιππο Τσαλαχούρη και Δημήτρη Λιωνή. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου στους καθηγητές του περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, συνθέτες και θεωρητικοί όπως οι Παναγιώτης Αδάμ, Θόδωρος Αντωνίου, Γιώργος Ζερβός, Κώστας Κλάββας, Δημήτρης Συκιάς και Γιώργος Φιτσιώρης.
Ως συνθέτης και μουσικός διευθυντής έχει συνεργαστεί με πλήθος θεσμών (Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, BIOS, Θέατρο του Νέου Κόσμου, ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, dissonArt ensemble, ARTéfacts ensemble, γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, Documenta, Art Athina, Όπερα του Νόικελν Βερολίνου κ.ά.) και προσωπικοτήτων της μουσικής, του θεάτρου, της λογοτεχνίας και των εικαστικών.
Έχει γράψει τις όπερες Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος (Θέατρο Πολύτεχνο, 1998), Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα (Φεστιβάλ Αθηνών, 2008), Ένα σώμα (Πειραματική Σκηνή ΕΛΣ, 2008), Ο θάνατος του Άντονυ (Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, 2021), το λαϊκίστικο ορατόριο Νέα Ελλάδα (The Making-Of) (Φεστιβάλ Δημητρίων και 4η Μπιενάλε της Αθήνας AGORA, 2013) και άλλα έργα, στην πλειονότητά τους μουσικοθεατρικά.
Η όπερά του Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος κυκλοφόρησε σε CD από την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου και το λαϊκίστικο ορατόριό του Νέα Ελλάδα (The Making-Of) σε ψηφιακή έκδοση από τη ΦΥΤΙΝΗ. Έργα του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία. Η μουσική του για την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη (Εθνικό Θέατρο, 2016) τιμήθηκε με Θεατρικό Βραβείο Κύπρου.
Η αμφιλεγόμενη τριλογία πολιτικών οπερών σε παράφραση Yasou Aida! (Όπερα του Νόικελν, ΜΜΘ και Φεστιβάλ Αθηνών, 2012), AirRossini ή Είμαστε το 1% (Όπερα του Νόικελν, 2013) και Το λυκόφως των χρεών (Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, 2017), που έγραψε σε συνεργασία με τους Αλέξανδρο Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλο, προκάλεσε ισχυρό ενδιαφέρον και αντιφατικές αντιδράσεις στον ελληνικό και ξένο τύπο.
Διηύθυνε τις πρώτες σύγχρονες αναβιώσεις της μουσικής του Γιάννη Χρήστου για τον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου καθώς και των οπερετών του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Η κόρη της καταιγίδος και Σατανερί, τις εκδόσεις των οποίων επιμελήθηκε για το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.
Είναι συνιδρυτής της ανεξάρτητης εταιρείας μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων», με την οποία έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2011 συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως εισαγωγικός ομιλητής και, από το 2020, με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ως Καλλιτεχνικός Συνεργάτης Δραματολογίας και Εκδόσεων. Από το 2013 ως το 2015 υπήρξε υπεύθυνος σπουδών του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.