ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES συγκροτήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας WOMO. Η WOMO ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή, προώθηση και παρουσίαση κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης που προάγει τον πολιτισμό και την τέχνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι CHÓRES, έχοντας ως κύριο εργαλείο τη μουσική, πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση διαφορετικών αισθητικών και πολιτιστικών στοιχείων, υπερβαίνοντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα και αξιοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή του καλλιτεχνικού και κοινωνικού τους έργου. Απότοκοι μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου που διοργανώθηκαν από τη Μαρίνα Σάττι το 2016, οι CHÓRES πλέον αριθμούν περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 15-60 ετών. Τις ενώνουν οι κοινές ανησυχίες γύρω από τις παραστατικές τέχνες, η αποδοχή και ένταξη της διαφορετικότητας, η αγάπη για τη μάθηση και η συμμετοχή σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης. Από την ίδρυσή τους και εξής, οι CHÓRES δεν έχουν πάψει να διευρύνονται χάρη στην τακτική εισροή νέων μελών και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού τους έργου από αναγνωρισμένους διδάσκοντες.

Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει από παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η χορωδία έχει τραγουδήσει πρωτότυπες συνθέσεις και επεξεργασίες παραδοσιακών τραγουδιών πολλών Ελλήνων (Αδάμη, Απέργη, Γιαννάκου, Γωγιού, Δημητρακόπουλου, Ζαχαριά, Ιωαννίδη, Καψοκαβάδη, Κλαμπάνη, Κυπουργού, Κωνσταντινίδη, Μαυροειδή, Μπαλτά, Σαμαρά, Σκαλκώτα, Τριανταφύλλου, Τσαλαχούρη κ.ά.) και ξένων (Kodály, Bárdos, Sasaki κ.ά.) συνθετών, αρκετές από τις οποίες γράφτηκαν ειδικά για τις CHÓRES.

Τις CHÓRES έχουν κατά καιρούς διδάξει αξιόλογοι καθηγητές από διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους (Θάνος Δασκαλόπουλος, Σταύρος Αλέξανδρος Ικμπάλ, Σοφία Κωνσταντινίδου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Γιώργος Ματζιάρης, Σωτήρης Ντούβας, Γιάννης Παναγόπουλος, Ειρήνη Πατσέα, Γεωργία Τσαγκαράκη, Κατερίνα Φώτη κ.ά.) ενώ τα μέλη τους έχουν παρακολουθήσει διαλέξεις και εργαστήρια (workshops) με καταξιωμένους καλλιτέχνες (Σαβίνα Γιαννάτου, Δάφνη Δαυίδ, Πάνος Δήμας, Αρετή Κετιμέ, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κορνήλιος Σελαμσής, fonέs κ.ά.).

Οι CHÓRES συνεργάζονται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως φιλοξενούμενο σύνολο και μέλη τους έχουν λάβει μέρος στις παραγωγές Μίκης Θεοδωράκης: Λυρικές εικόνες (2022), A Greek Songbook (2021), Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας των Μάρθας Μαυροειδή – Μάρως Βασιλειάδου (2021), Επιτάφιος των Μίκη Θεοδωράκη – Γιάννη Ρίτσου (2020), Έξοδος: Άνοιξη (2020), Μήδεια του Νίκου Κυπουργού (2019), Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (2019) και σε πολλές ακόμα συναυλίες και παραστάσεις. Επιπλέον, έχουν εμφανιστεί σε χώρους όπως: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Μουσείο Ακρόπολης κ.ά. και συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως: Σαβίνα Γιαννάτου, Leon of Athens, Μάρθα Μαυροειδή και κουαρτέτο Γιασεμί, Νατάσσα Μποφίλιου, Francisco J. Núñez, Στάθης Σούλης κ.ά. Έχουν συμμετάσχει σε χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας, Φεστιβάλ «ensembles εν βάμω», Βάμος Κρήτης, Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Cantemus, Νίρεγκχαζα Ουγγαρίας, Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Kodály, Κέτσκεμετ Ουγγαρίας) καθώς και περιοδεύσει με συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2022/23 και στο πλαίσιο του θεσμού «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», διοργανώθηκε το Μυστήριο_96 ΚΟΡΕΣ, μια δράση εκπαιδευτικού και παραστατικού χαρακτήρα που περιλάμβανε τη συγκρότηση ενός χορωδιακού συνόλου με τίτλο CHÓRΕS της Ελευσίνας, τακτικές συναντήσεις και εργαστήρια με κεντρικό άξονα τη μουσική, καθώς και καλλιτεχνικές δράσεις στην πόλη της Ελευσίνας. Η συμμετοχή της χορωδίας στις εκδηλώσεις την Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κορυφώθηκε με την εμφάνισή της στο Μυστήριο 0 Μυστήρια Μετάβασης – Τελετή Έναρξης τον Φεβρουάριο του 2023.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, η χορωδία έχει λάβει μέρος στον κύκλο συναυλιών στο σκοτάδι του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης υποστηρίζοντας το Ανοικτού Κέντρου Διαμονής – «A Step Forward» των Γιατρών του Κόσμου. Έχει επίσης συμπράξει με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» για τη διοργάνωση ενός κύκλου βιωματικών μαθημάτων πολυφωνικού τραγουδιού που κατέληξε σε από κοινού εμφάνιση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τέλος, έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Side by Side» του εκπαιδευτικού πυλώνα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, που έδωσε την ευκαιρία σε νεαρές μαθήτριες της κοινότητας της Κυψέλης να εκφραστούν τραγουδώντας πλάι στις CHÓRES σε μια συναυλία στη γειτονιά τους.