ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ- ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

1st Sacred Music Festival, 18 & 20 April 2022

Ο θάνατος του αυτοκινητιστή Τάσου Τούση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και κυρίως η φωτογραφία της μάνας να θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού της που δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα στον Ριζοσπάστη ενέπνευσαν τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει μια σειρά σπαρακτικών ποιημάτων υπό τον τίτλο Επιτάφιος.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε οκτώ από τα ποιήματα της συλλογής το 1958 στο Παρίσι. Το παράδοξο είναι ότι δύο χρόνια αργότερα, το 1960, έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα δύο ηχογραφήσεις. Η μία σε ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη και η άλλη σε ενορχήστρωση Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Η δεύτερη ήταν αυτή που έμεινε στην ιστορία και έφερε αληθινή επανάσταση στο ελληνικό τραγούδι. Η μελοποίηση του Θεοδωράκη, που επιτυγχάνει να απεικονίσει μουσικά κάθε λέξη των συγκλονιστικών στίχων του Ρίτσου, το πάντρεμα της υψηλής ποίησης με τον λαϊκό ήχο και το μπουζούκι, αλλά και η συγκινητική ερμηνεία του Μπιθικώτση, συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός έργου που θεωρείται σταθμός για την ελληνική δισκογραφία.

Στη εκδοχή της συναυλίας αυτής τα οκτώ τραγούδια παίζονται χωρίς διακοπή, σχηματίζοντας έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών. Ο θρήνος της μάνας (σολίστ) παντρεύεται με το μοιρολόι της γυναικείας χορωδίας, ενώ το εισαγωγικό μέρος του τραγουδιού «Μέρα Μαγιού» επανέρχεται ως «έμμονη ιδέα» (idée fixe) καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, υποδηλώνοντας την πομπή του τελευταίου αποχαιρετισμού.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη και έχει την είσοδό του στον κεντρικό άξονα του αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2009 και φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη και τις παρυφές της. Η έκθεσή του οργανώνεται με βάση τοπογραφικά, χρονολογικά και θεματικά κριτήρια, παρέχοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου και της ιστορίας του στη διάρκεια της αρχαιότητας. Επιπλέον, το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του Μουσείου με τον βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης επιδιώκοντας να γίνει η συνέχεια του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Στάθης Σούλης μουσική διεύθυνση
Γιάννης Μπελώνης διασκευή
Νατάσσα Μποφίλιου τραγούδι

Μαρίνα Σάττι καλλιτεχνική διεύθυνση chórεs
Ειρήνη Πατσέα, Σιμέλα Εμμανουηλίδου μουσική διεύθυνση, μουσική διδασκαλία chórεs
Νάντια Σαμαρά, Ελένη Γιαννή οργάνωση παραγωγής chórεs

Παίζουν οι μουσικοί:
Μαρία Σιφναίου όμποε
Στέφανος Θεοδωράκης κρουστά
Κορίνα Βουγιούκα κιθάρα
Γιάννης Μπελώνης πιάνο
Γιάννης Αθανασόπουλος βιόλα
Μιχάλης Κοντός τσέλο
Ναυσικά Τσάρα φλάουτο
Όσβαλντ Αμιράλης κοντραμπάσο

 

Συμμετέχουν οι chórεs:
Φωτεινή Βαρελάκη, Δέσποινα Γεώργα, Δήμητρα Γιακουμάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Λιάνα Γκιώζου, Ματίνα Γλένη, Γιούλη Δανιγγέλη, Πάττυ Δεδουσοπούλου, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Ανθή Ευσταθίου, Ειρήνη Ζούτσου, Γεωργία Θεολογίδου, Μαρία Καζάλα, Ειρήνη Καμπανού, Ειρηάννα Καντέλη, Γεωργία (Τζο) Καρανδινάκη, Αναστασία Καραχρήστου, Ναταλία Κατσιμάνη, Νικολέτα Κίτσιου, Δέσποινα Κοντοζανή, Κατερίνα Κουτσονικόλα, Χρύσα Κουτσονικόλα, Άριελ Κράρουπ, Βασιλική Κωνσταντέλλου, Αναστασία Κωνσταντινίδου, Τόνια Λάππα, Αλκμήνη Μπασακάρου, Στέφανη Νεοφύτου, Γεωργία Ντόκου, Δάφνη Παγουλάτου, Παρασκευή Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Ινώ Πικιώνη, Αυγή Ρουσογιαννάκη, Ναταλία Ρουτσολιά, Νάντια Σαμαρά, Μαρίνα Σκούρα, Δανάη Στεργίου, Δήμητρα Συλλούρη, Πελαγία Τραγάρη, Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, Λίνα Τρουμπούνη, Ελένη Τσάμη, Κατερίνα Χατζηαθανασίου, Ελένη Χρυσικού