01/06/2022
Οι CHÓRES πετούν για την Ουγγαρία για να τραγουδήσουν αυτό το Σάββατο, 11 Ιουνίου, στο #NightofChoirs Festival στην Βουδαπέστη, ένα ερασιτεχνικό φεστιβάλ χορωδίας που κεντρίζει την προσοχή στη δύναμη του τραγουδιού και στο πόσο σπουδαίο είναι να τραγουδάς οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Εκεί, 17 χορωδίες, ανάμεσά τους και εμείς, θα εμφανιστούν σε 5 διαφορετικά τοπόσημα της συνοικίας Palace και θα ερμηνεύσουν χορωδιακά τραγούδια σε folk, κλασικούς & pop ήχους.
Hungary we are coming ✨
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Marina Satti
Κινησιολογία-Χορογραφία: Stavros Ikbal
Project manager: Nadia Samara, Thomais Triantafyllidou
Μουσική διεύθυνση: Eirini Patsea
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ: https://korusokejszakaja.hu/en/information/
20/08/2022
Με μεγάλη υπερηφάνεια θαυμάσαμε τις #CHÓRES να τραγουδούν στο 14ο διεθνές Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál – Cantemus International Choral Festival στη Nyíregyháza της Ουγγαρίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα!
Ευχαριστούμε πολύ τη μαέστρο μας Eirini Patsea και τον Stavros Ikbal που έντυσε κινησιολογικά την παρουσίαση της ομάδας μας. Ευχαριστούμε πολύ τις κόρες μας για τις υπέροχες στιγμές που μας χάρισαν: Νατάσσα Αργυράκη, Δέσποινα Γεώργα, Δήμητρα Γιακουμάκη, Σωτηρία Γεωργίου, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Μαρία Δελαπόρτα, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Ανθή Ευσταθίου, Ναταλία Κατσιμάνη, Δέσποινα Κοντοζανή, Άριελ Κράρουπ, Αντωνία Λάππα, Μάρω Μουζάκη, Παναγιώτα Μπελιά, Δάφνη Παγουλάτου, Ειρήνη Παπάζογλου, Ινώ Πικιώνη, Εύη Σαραντάκου, Δανάη Στεργίου, Ελένη Τασοπούλου.
Τέλος ευχαριστούμε το Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál – Cantemus International Choral Festival, και τους Gyöngyvér Boglárka Vincze, Liza Boldizsár and Vendel Végh για την υπέροχη διοργάνωση και την πολύτιμη υποστήριξή τους.
Συγχαρητήρια σε όλες τις αποστολές από κάθε γωνιά τους κόσμου!
Παρακολουθήστε την κοινή εμφάνιση όλων των συμμετεχουσών χορωδιών, καθώς και των #CHÓRES, στο μεγάλο εορταστικό GALA που σηματοδότησε και το κλείσιμο του φεστιβάλ.

14 Μαΐου

Η ξεκαρδιστική οπερέτα “Σατανερί” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που παρουσιάσαμε στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ / GNO Alternative Stage το Μάιο του 2019, τώρα έρχεται στο nationalopera.gr/GNOTV!

Η «σατυρική φαντασμαγορία» σε πρόλογο και δύο μέρη Σατανερί, σε μουσική διεύθυνση και αποκατάσταση μουσικού υλικού Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, αποκαθιστά για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2021 με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

• διεύθυνση φωνητικού συνόλου chórεs: Μαρίνα Σάττι
• διδασκαλία φωνητικού συνόλου chórεs: Ελένη Ποζατζίδου

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

«Γιατί Πουλί δεν Κελαηδείς» – επεξεργασία Άγγελος Τριανταφύλλου. Σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ3, η Αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη στο Μεσολόγγι. Διευθύνει η Ειρήνη Πατσέα.

Τραγουδούν οι chórεs:
Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Ελεονώρα Ζαχαριά, Ειρήνη Ζούτσου, Μαρία Καζάλα, Δήμητρα Καραδήμου, Δέσποινα Κοντοζανή, Κατερίνα Κουτσονικόλα, Αναστασία Κωνσταντινίδου, Αναστασία Μεγαλοκονόμου, Αλκμήνη Μπασακάρου, Νάντια Σαμαρά, Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, Λίνα Τρουμπούνη, Δανάη Χαντά-Μάρτιν

6 Μαΐου 2021

Αποκτήσαμε Ευρωπαϊκή Ταυτότητα! Με το Ευρωπαϊκό μας ID θα μπορέσουμε στο  προσεχές μέλλον να λάβουμε μέρος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα του Erasmus+/Youth  με τη χαρακτηριστική φράση: «Ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές». 

To Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης και της Νεολαίας. Το πρόγραμμα αποτελεί τη συνένωση επτά ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς και στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας καθώς και στην ενίσχυση της ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα αναμένεται να επωφεληθούν του Erasmus+ 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι,  οι οποίοι θα μπορέσουν να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα, καθώς και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό. Επιπλέον, οργανισμοί νεολαίας εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας και άτυπες ομάδες θα μπορούν να αναπτύξουν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μη τυπικής μάθησης, να συνεργαστούν με οργανισμούς που εδρεύουν στο εξωτερικό και να μοιραστούν καλές πρακτικές.

29 Απριλίου 2021

Τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021 στις 15:00 θα μεταδοθούν από την #ΕΡΤ2, δύο σημαντικά έργα του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, ο Επιτάφιος (1958) και ο Διόνυσος(1985). Τη συναυλία τη βιντεοσκοπήσαμε τον Οκτώβριο του 2020 στην @gnoalternativestage στο @snfcc, χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού, λόγω των μέτρων για την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού. Της τηλεοπτικής μετάδοσης της συναυλίας θα προηγηθεί ραδιοφωνική μετάδοση του έργου “Επιτάφιος” στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 – #defteroprogramma τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, στις 20:00. Στη μετάδοση ο Κώστας Θωμαΐδης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μουσικό θέατρο

Μάρθα Μαυροειδή / Μάρω Βασιλειάδου / Μαρία Μαγκανάρη

02, 03, 04 Απρ 2021

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πρώτη παρουσίαση / Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Ώρα έναρξης 20.30 (Κυριακή 19.00)|   

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

«Ευγενεστάτη και γενναιοτάτη», κατά τον Δημήτριο Υψηλάντη, πολεμίστρια ως «άλλος ανήρ», κατά τον ιστορικό Ιωάννη Φιλήμονα, «χήρα του μακαρίτου καπετάνιου Αντωνίου Βισβίζη» για την ελληνική διοίκηση, «αρχικαπετάνα» του δημοτικού τραγουδιού της πατρίδας της, και «ευπειθής πατριώτισσα», όπως υπέγραφε τις επιστολές της. Ποια ήταν εντέλει η Θρακιώτισσα Δόμνα Βισβίζη, που η Ιστορία λίγο τη θυμήθηκε; Καταδικασμένη στην ανέχεια και την αφάνεια από τη νέα Ελλάδα που τότε γεννιόταν, εξορίστηκε στη συνέχεια στο περιθώριο της καθιερωμένης εθνικής και πατριαρχικής αφήγησης του 1821. Η προτομή της στέκει πλέον στη λεωφόρο Ηρώων στο Πεδίον του Άρεως, συμβολική ανταπόδοση της Πολιτείας στην προσφορά της για να «χτιστεί το χρυσό παλάτι της Ελευθερίας». Όμως είχε και δική της φωνή, που χάρη στη μυθοπλασία διαπερνά τη σιωπή δύο αιώνων.

Την ιστορία της Δόμνας Βισβίζη, σε μορφή μονολόγου με χορικά στάσιμα, αποδίδει με ευαισθησία η ηθοποιός Σύρμω Κεκέ και συνθέτει, με τα μέσα του μουσικού θεάτρου, μια γυναικεία δημιουργική ομάδα που αποτελείται από τη δημοσιογράφο / συγγραφέα Μάρω Βασιλειάδου, τη συνθέτρια Μάρθα Μαυροειδή, που συνυφαίνει με γνώση παραδοσιακά και σύγχρονα ακούσματα, και τη σκηνοθέτρια Μαρία Μαγκανάρη.

Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ιστορικά τεκμήρια (αρχειακές καταγραφές, μαρτυρίες της εποχής, έγγραφα, ημερολόγια πλοίου, επιστολές), τα οποία και επεξεργάζεται με ποικίλο συγγραφικό τρόπο, από τον δημοτικό δεκαπεντασύλλαβο ως τη βιωματική γραφή, με σκοπό να αποδώσει την εξωτερική πραγματικότητα των γεγονότων και την εσωτερική ζωή των προσώπων.

Στα ταραχώδη χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια παραγνωρισμένη ηρωίδα του Αγώνα συνομιλεί με τον εαυτό της, την εποχή της και το σύγχρονο κοινό.

Μουσική:
Μάρθα Μαυροειδή

Κείμενο: 
Μάρω Βασιλειάδου

Σκηνοθεσία: 
Μαρία Μαγκανάρη

Σκηνικά – Κοστούμια: 
Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: 
Μαρία Γοζαδίνου

Με την ηθοποιό Σύρμω Κεκέ

Συμμετέχει το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs

Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: 
Ειρήνη Πατσέα 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ